Açıklama

GEÇMİŞ ZAMANIN GÖLGESİNDE BİR AVUÇ ALIN TERİ

“Geçmiş Zamanın Gölgesinde Bir Avuç Alın Teri” projesi kapsamında düzenlenen “Tokat Yazmacılığı” temalı “Geleneksel Tokat El Sanatları Fuarı” nın ilki törenle açıldı.

 Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen El Sanatları Fuarı, Vali Cevdet Can ve eşi Naime Can’ın yanı sıra Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, GOÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Tokat Kent Konseyi Başkanı Abdullah Gürbüz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz ve çok sayıda davetlinin katılımı ile açıldı.

Tokat El Sanatları Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Arzu Aslan, 2005 yılında faaliyetlerine başlayan derneğin kurslar sayesinde yüzlerce kadına beceri kazandırıp istihdam sağladığını kaydetti. İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen "Geçmiş Zamanın Gölgesinde Bir Avuç Alın Teri" projesinin tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Aslan, projenin Tokat’ta unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının araştırılmasını yaparak gelecek nesillere aktarmasının hedeflendiğini söyledi.

Vali Can ise konuşmasında Tokat’ı gelenekten geleceğe taşıma noktasında el sanatları açısından büyük bir potansiyeli bağrında barındırdığını kaydetti. Tokat ile alakalı büyük hayalleri olduğunu dile getiren Vali Can konuşmasını şöyle sürdürdü; “Hayal etmezseniz gerçekleştiremezsiniz. Hayal etmek için de bir potansiyelin olması lazım. Cenab-ı Allah Tokat’a ve Tokat insanına bu bilgiyi ve birikimi vermiş. Biz idarecilere düşen şey sadece onun üzerindeki külü hafifçe üflemektir.

Bu potansiyelden yola çıkarak Tokat’ı tarım ve turizm olarak geleceğe hazırlamanın planlamalarını yapıyoruz. Bizim yönetim anlayışımızda istişare esastır. Bir ilin hedeflerini sokaktaki vatandaş bilmiyorsa o il hedeflerini gerçekleştiremez. Her insan değerlidir. Hele sanatkar olunca daha da değerlidir. Biz de buradan yola çıkarak Tokat’ın ana damarlarından bir tanesinin ‘Geleneksel El Sanatları’ olduğunu ifade ediyoruz. Tokat’ı yerli-yabancı turistlerin geldiği, özellikle hanımların rağbet ettiği, gelen insanların bu ürünlere dokunabildiği bir şehir haline getirdiğimiz zaman bir avuç alın terinin kıymetini ispatlamış oluruz.

Geleneksel El Sanatlarına Destek 

Biz de buradan yola çıkarak 2016 yılında Tokat’ta ve ilçelerinde geleneksel el sanatları ile uğraşan bütün sanatçılarımızı destekleme kararı aldık. Tarımda nasıl teşvik varsa aynı şekilde geleneksel el sanatçısı da bir üreticidir. Dolayısıyla bu ilin geleceğe hazırlanması noktasında büyük bir potansiyeli bağrında barındırmaktadır. Eylül ayında İl Genel Meclisi toplantısında karar aldık. Tokat’ta ne kadar geleneksel el sanatlarıyla uğraşan sanatçımız varsa hibe olarak Özel İdare bütçesinden desteklenecek. Buradaki tek şartımız arkadaşlarımızın sanatlarını icra etmeleri ve çırak yetiştirmeleri. Çünkü turizm alt yapısında bu ürünler, aranan ürünlerdir. İnsanlar bu ürünleri görebilmek için fuarlara gidiyor, dünyayı geziyor.

Yazmacılar Hanı “Geleneksel El Sanatları Pazarı” Olacak

Tokat Yazmacılığı nasıl 30 yıl önce rahmetli Valimiz Recep Yazıcıoğlu tarafından ayağa kaldırılmışsa, bizler de geleneksel el sanatlarının ve yazmacılığın merkezinin Tokat olduğunu tüm Türkiye’ye göstereceğiz. Ayrıca kardeşliğin de merkezinin Tokat olduğunu göstereceğiz. İnşallah yeni yılda Yazmacılar Hanı’nı sizlere tahsis edeceğiz. Yazmacılar Hanı geleneksel el sanatları ile uğraşan kardeşlerimize ticari gaye güdülmeden tahsis edilecek. Halk Eğitim kursları da yılsonu sergisi yapmayacak. Açılacak olan ‘Geleneksel El Sanatları Pazarı’ nde kesintisiz olarak ürünlerinin satışını gerçekleştirecekler” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından kurdela kesilerek fuarın açılışı yapıldı. El sanatları ürünlerinin sergilendiği stantlar katılımcıların beğenisine açıldı. Fuarda ayrıca vatandaşa bat ve helva ikram edildi. Fuar alanı ise Tokat yazmaları ile süslendi.

17 EYLÜL 2015 

WhatsApp
Hemen Ara